Over eten...

James Specials


Afgelopen zaterdag deed ik voor de derde keer mee met de kookworkshop “Indisch Open” van James Andriese bij Kookstudio Eemnes. Wederom was het groot succes. Net als eerdere lessen begon James met wat handige tips om bijvoorbeeld netjes ui te snijden of hoe haal je nou eigenlijk makkelijk het velletje van een knoflook.

Daarop volgde een korte uitleg over de gerechten die we gingen maken.
We konden vervolgens aan de slag met de mise en place. Zo hielp iedereen met grote hoeveelheden groenten en vlees snijden, potten en pannen aanzetten voor eieren, rijst en pasta. Zodra alles klaar stond gingen we in kleine groepjes aan de slag onder leiding van James en Jaqueline om de gerechten te gaan maken.

De volgende gerechten hebben we bereid:
Bami Goreng
Atjar Ketimoen (komkommer salade)
Geheime kruidenmix (basis boemboe)
Gado Gado
Crispy Porkbelly
Rendang van kip

Ik had gevraagd om een goed recept voor pindasaus. Bij Gado Gado hoort pindasaus dus dat was een perfect gerecht om erbij te hebben. Ik kon gelijk aan de slag om aan iedereen te laten zien hoe je die lekkere pindasaus nou maakt. Een kwartier later en een lamme arm rijker was de pindasaus daar, en lekker dat tie was! En zo makkelijk te maken. Ideaal!

Eindoordeel: leuke manier van samen koken. Het is laagdrempelig, het geeft niks als je geen topsnijderd bent. Het gaat erom dat je een passie deelt. Graag kookt. Iets wilt leren. Samen lekkere gerechten bereiden.
James doet het erg leuk. Hij is een topchef die er op zijn tijd een grapje uitgooit. Ik kan dat wel waarderen. Hij zorgt dat iedereen aandacht krijgt en erbij betrokken wordt. Daarnaast helpt zijn vrouw Jaqueline ook mee. Een leuke gastvrouw die uiteraard ook genoeg weet van koken. Je erop attendeert dat je gerust nog een drankje mag pakken. Ook loopt er nog een gezellige vrouw mee die de boel een beetje netjes houdt. Zo nu en dan een afwasje en een doekje erover. Ook fijn.
Ik ga zeker nog een keer een kookworkshop bij deze leuke kookstudio volgen. Aanrader dus!
Zie www.kookstudioeemnes.nl voor meer info.

James Specials
Wist je dat James sinds kort zijn eigen Boemboe en sambals op de markt heeft gebracht?
Super lekker en zo fijn! Je kunt natuurlijk zelf aan de hand van zijn recept de boemboe thuis ook maken, maar hoe ideaal om na afloop van de kookworkshop een potje mee te kunnen nemen!
De volgende sambals kun je kopen:

Basis Boemboe 
Met de volgende ingrediënten: ui, knoflook, pepers, kemirie noten, trassi, zout, palmsuike en limoen

Black bean-garlic-chilli
Met de volgende ingrediënten: ui, knoflook, pepers, gember, zwarte bonen, shaoshing en specerijen

Thaise Sambal
Met de volgende ingrediënten: knoflook, chilies, limoen en Thaise basilicum

Sambal Badjak
Met de volgende ingrediënten: ui, knoflook, pepers, kemirie noten, trassie, zout, palmsuiker, limoen, kruiden en specerijen

Al deze heerlijke producten zijn zonder conserveringsmiddelen! Dat vind ik een fijn idee. Zorg dat je het potje aan de rand goed schoonhoud na gebruik en voeg een beetje olie (zonnebloem, soja, pinda) toe zodat het goed onder blijft staan. Dan blijft het maanden goed.
Een echte aanrader om je gerechten te verrijken met echte stevige smaken.
Zie de website www.kookstudioeemnes.nl of Facebook om te zien in welke toko’s je James Specials kunt krijgen.

Previous Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply