Brood, Recepten

Challe met kruiden en zeezout

challe-met-kruiden-en-zeezout
Challe is van oorsprong een brood dat op vrijdagavond in Joodse gezinnen gegeten wordt om de sabbat in te luiden. Het is een rijk briocheachtig vlechtbrood met een knapperige korst.
Ik vertelde je laatst over het kookboek Kaneel & Kardemom van Anne Shooter. Een prachtig boek met de heerlijkste Joodse baktradities. Ik maakte dit heerlijke brood met een kleine aanpassing.

Ingrediënten:
750 gr patentbloem
25 g kristalsuiker
7 gr instantgist
3 tl zout
3 el zonnebloemolie
300 ml lauw water
2 eieren, losgeklopt
1 ei, losgeklopt met een scheutje water om te bestrijken
4 tl provencaalse kruiden
3 tl grof zeezout

Bereiding:
Doe de patentbloem  met de kristalsuiker, de gist, de provencaalse kruiden en het zout in een grote kom. Meng alles door elkaar en maak in het midden een kuiltje.

Meng de zonnebloemolie met het water en de 2 losgeklopte eieren in een maatbeker en schenk in het kuiltje. Meng tot een licht kleverig, zacht deeg en kneed daarna 15 minuten met de hand of in een keukenmachine.

Verdeel het deeg op een licht bloem bestoven werkvlak in 3 strengen. Vlecht nu het brood.
Leg het brood op een bakpapier beklede bakplaat en bekaf met plasticfolie.
Laat het deeg een uurtje rijzen.

Verwarm de oven op 190 graden.
Bestrijk het brood met het losgeklopte ei met wat water en bestrooi met grof zeezout.

Bak het brood in 45 minuten bruin en gaar. Wordt het brood te snel bruin, dek het dan af met wat aluminiumfolie.

Enjoy!

Laat het mij vooral weten via Instagram of  Facebook  met de hashtag #elliciousfood als je dit gemaakt hebt. Vind ik leuk.
challe-met-kruiden-en-zeezout2

Previous Post Next Post

You Might Also Like