Recepten, Smeersels / sauzen

Chermoula

Chermoula
Chermoula, wat is dat?
Chermoula of charmoula is een marinade gebruikt in de Algerijnse, Libische, Marokkaanse en Tunesische keuken. Het wordt meestal gebruikt om de smaak van de vis of zeevruchten, maar het kan worden gebruikt op andere vlees of groenten.

Chermoula bestaat vaak uit een mengsel van kruiden, olie, citroensap, ingemaakte citroenen, knoflook, komijn en zout. UI, verse koriander, grond chilipepertjes, zwarte peper of saffraan kan ook bevatten.

Er zijn vele verschillende recepten die gebruikmaken van verschillende kruiden, en de verhoudingen lopen sterk uiteen. In de meeste recepten zijn de eerste twee ingrediënten knoflook en koriander.

In Tunesië zijn er vele verschillende regionale rassen. De chermoula van Sfax is het meest bekend, het is gemaakt van een donkere krenten en rozijnen puree gemengd met uien gaar in de olijfolie en specerijen zoals kruidnagel, komijn, chili en zwarte peper, alsmede miskta kaneel. Chermoula wordt er geserveerd met gerookte gezouten vis, meestal bereid tijdens de Eid-el-Fitr. Maar het kan ook gaan met andere vlees of groente.
(bron Wikipedia).

Ik gebruik het vooral om bijvoorbeeld een bulgur salade lekkerder te maken. Ook erg lekker door wat Griekse yoghurt om als dip te gebruiken voor groenten uit de oven of rauwe groenten in te dippen.

Ingrediënten:
1 klein bosje koriander
1 klein bosje peterselie
1 eetlepel geroosterde komijnzaadjes
het sap en fijngetrapte schil van een citroen
100 ml. olijfolie
1 geperst teentje knoflook
1 tl. paprikapoeder
1 tl. ras el hanout
zout en peper uit de molen

Bereiding:
Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en mix ze fijn.
De chermoula blijft twee weken goed in de koelkast.
Gebruik er steeds wat van om je gerechten lekkerder te maken.

Enjoy!

Laat het mij vooral weten via Instagram of  Facebook  met de hashtag #elliciousfood als je dit gemaakt hebt. Vind ik leuk!

Previous Post Next Post

You Might Also Like