Cakes / cupcakes, Recepten

Dadel havermout cakejes

dadel_havermout_cakejes
Een dadel is de vrucht van de dadelpalm (Phoenix dactylifera), een tweehuizige palm. Dadels groeien in trossen aan de vrouwelijke bomen. In de vruchten bevindt zich een harde pit. De dadel is een steenvrucht. Ze worden in november en december geoogst. De vrucht wordt vers of gedroogd gegeten. De teelt van dadels is zeer oud en is waarschijnlijk begonnen in het Midden-Oosten. Er zijn meer dan 400 soorten dadels.

In de keuken zijn dadels goed te combineren met noten, bijvoorbeeld amandelen, en roomkaas. Ze kunnen worden verwerkt in cakes en desserts, maar ook in combinatie met hartige gerechten zoals tagines (geurige stoofschotels), kerrieschotels of als vulling voor vis, vlees of gevogelte. Dadels zijn rijk aan vitamine A en B, alsook aan ijzer, magnesiumen fosfor. Verse dadels bevatten aanzienlijk meer vitamine C en minder suiker.

Doordat dadels van zichzelf erg zoet zijn, heb ik geen suiker gebruikt in deze cakejes. Ik heb wat honing toegevoegd waardoor de cakejes lekker zoet smaken.

Goed voor 12 cupcakes
Ingrediënten:
100 gramv olkorenmeel
75 gram havermoutvlokken
150 ml sojamelk
100 gram gewelde dadels, zonder pit
1 tl. bakpoeder
75 gram honing/agavesiroop
2 eieren
100 gram gesmolten boter

Cupcake vorm van 12 stuks.
Evt. papieren cupcake vormpjes.

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de dadels in kleine stukjes.
Wel de dadels in een kom heet water, 10 minuten.
Smelt de boter in een pannetje. Laat wat afkoelen.
Meng de sojamelk met de havermout, voeg de honing/agavesiroop, het volkorenmeel, dadels, en bakpoeder toe.
Voeg de eieren toe aan de boter en mix door elkaar. Voeg toe aan de rest.
Meng alles goed door elkaar.
Vul de cupcake vorm en schuif in de oven.
Bak 20 a 25 minuten bruin en gaar.

Lekker met wat yoghurt. Of als ontbijt.

Enjoy!

Laat het mij vooral weten via Instagram of  Facebook  met de hashtag #elliciousfood als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Previous Post Next Post

You Might Also Like