Brood, Recepten

Feeststol

Feeststol5
Een stol kan toch eigenlijk altijd! Ik geef toe dat het een feestelijk tintje heeft maar kom op, er valt toch genoeg te vieren!
Ik vond dit recept op Uit Pauline’s keuken, met wat aanpassingen is dit mijn versie.

Ingrediënten voor 1 kerststol
500 gr (spelt)bloem van de molen
50 gr palmsuiker
1 tl koekkruiden
2 tl kardemom
15 gr gist
9 gr zout
200 gr lauwe melk
100 gr lauw water
50 gr zachte roomboter in blokjes
Poedersuiker om te bestrooien
Beetje gesmolten boter

Vulling
60 gr gehakte pecannoten
50 gr gedroogde abrikozen
100 gram rozijnen geweld in water
250 gr amandelspijs

Bereiding
Doe de (spelt)bloem met de suiker, de gist, de koekkruiden, kardemom en het zout in een kom.
Voeg nu ook de natte ingrediënten toe; de melk, het water en de roomboter.

Kneed hier een soepel deeg van. Kneed minimaal 10 minuten goed door.

Kneed het geheel goed door elkaar totdat er een licht plakkerig deeg ontstaat. Als je het deeg uit elkaar trekt moet er een vliesje ontstaan zoals bij een kauwgombal.

Leg het deeg in een met zonnebloem olie ingevette kom en laat het onder een natte theedoek, op een warme plek een uurtje rijzen. Het is de bedoeling dat het deeg in volume verdubbelt.
Feeststol1

Meng alle ingrediënten (behalve het spijs) voor de vulling door elkaar. Druk de lucht met je vingertoppen uit het deeg. Verdeel de vulling over het deeg en kneed het er voorzichtig doorheen.
Feeststol2

Mocht je kant en klaar amandelspijs gebruiken. Klop dit dan los met een eitje en wat citroensap. Bij zelfgemaakt spijs kan je deze stap overslaan.

Druk het deeg uit tot een rechthoek lap en verdeel de spijs over het midden van het deeg.
Feeststol3

Vouw 1/3 van het deeg over de spijs. Voeg de ander helft er terug over heen. Druk de randen goed aan. Leg de stol op een vel bakpapier op een bakplaat en dek deze af met een natte theedoek. Laat de kerststol nogmaals een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bak het kerstbrood in het midden van de oven gedurende 25 – 30 minuten goudbruin op 180 graden. Verlaag dan de temperatuur naar 160 graden en zet hem nog eens 10 – 15 minuten in de oven.

Haal het kerstbrood uit de oven en laat hem iets afkoelen. Smelt een beetje boter en bestrijk het brood ermee.
Bestrooi het met poedersuiker en serveer het met roomboter.

Enjoy!

Laat het mij vooral weten via Instagram of  Facebook  met de hashtag #elliciousfood als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!
Feeststol6

Previous Post Next Post

You Might Also Like