Recepten

Kookworkshop Indisch koken

Workshop_Indisch_koken
Afgelopen zaterdag 7 november heb ik samen met mijn vader een kookworkshop Indisch koken gevolgd bij Kookstudio Amersfoort/Eemnes onder leiding van leermeester James Andriese.

De middag begon met een moment om de groep te leren kennen onder het genot van een drankje. Kort daarna kregen we allen een kookschort voor, en werd er een rondje gedaan met een flinke fles desinfectiemiddel voor schone handen en daarna gingen we van start!

James begon met het uitleggen van wat basis ingrediënten die vaak terug te vinden zijn in de Indische keuken. Daarbij moet je denken aan: rode pepers, kleine groene pepers (rawit), laos (een verwant van de gember) ook wel Thaise gember genoemd, kurkuma, dijnten, palmsuiker, citroengras, kippenbouillon, knoflook, ui, kemirinoten, laurierblad, steranijs en trassi.

Wat uitleg over verse pepers, gedroogde pepers of sambal uit een pot. Zo weet ik nu dat gedroogde peper het heetste zijn.
We kregen vervolgens wat handige tips & tricks. Bijvoorbeeld: het makkelijk pellen en snijden van een ui en knoflook. Hoe verwijder je zonder de binnenkant van een peper aan te raken de zaadjes. En wat snijtechnieken.

Daarop volgde een korte uitleg over de gerechten die we gingen maken.
We konden vervolgens aan de slag met de mise en place. Zo hielp iedereen met grote hoeveelheden groenten en vlees snijden, potten en pannen aanzetten voor eieren, rijst en pasta. Zodra alles klaar stond konden we in kleine groepjes aan de slag onder leiding van James om de gerechten te gaan maken.

De volgende gerechten hebben we bereid:
Bami Goreng
Babi Ketjap (met speklappen)
Atjar Ketimoen (komkommer salade)
Gehakt met andijvie
Geheime kruidenmix (basis bomboe)
Soto Ajam (kippensoep met rijst)
Urapan (groentegerecht)

Toen alles klaar was konden we eindelijk alles proeven. Het was heerlijk! Ook was alles erg pittig. Ik vond het niet te, maar zo kan ik het mijn dochter niet voorschotelen ;-). Ietsje minder mag ook wel. Gelukkig kun je zelf de mate van pepers aanpassen.
De recepten krijg je via je mail toegestuurd. Zodat je lekker zelf aan de slag kunt.
Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan om deze heerlijke gerechten ook thuis te gaan maken.

Eindoordeel: leuke manier van samen koken. Het is laagdrempelig, het geeft niks als je geen topsnijderd bent. Het gaat erom dat je een passie deelt. Graag kookt. Iets wilt leren. Samen lekkere gerechten bereiden.
James doet het erg leuk. Hij is een topchef die er op zijn tijd een grapje uitgooit. Ik kan dat wel waarderen. Hij zorgt dat iedereen aandacht krijgt en erbij betrokken wordt. Daarnaast helpt zijn vrouw Jaqueline ook mee. Een leuke gastvrouw die uiteraard ook genoeg weet van koken. Je erop attendeert dat je gerust nog een drankje mag pakken. Ook loopt er nog een gezellige vrouw mee die de boel een beetje netjes houdt. Zo nu en dan een afwasje en een doekje erover. Ook fijn.
Ik ga zeker nog een keer een kookworkshop bij deze leuke kookstudio volgen. Aanrader dus!
Zie www.kookstudioamersfoort.nl voor meer info.
Workshop_indisch_koken Workshop_indisch_koken
Workshop_Indisch_Koken Workshop_Indisch_Koken2 Workshop_Indisch_Koken3 Workshop_Indisch_Koken4 Workshop_Indisch_Koken10 Workshop_Indisch_Koken9 Workshop_Indisch_Koken8 Workshop_Indisch_Koken7 Workshop_Indisch_Koken6 Workshop_Indisch_Koken5

Laat het mij vooral weten via Instagram of  Facebook  met de hashtag #elliciousfood als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Previous Post Next Post

You Might Also Like