Over eten…

KookstudioEemnes
Afgelopen weekend was het weer zover. Lekker Indisch koken met James Andriese bij Kookstudio Eemnes. Deze fijne plek straalt warmte en geborgenheid uit. Alsof je bij James thuis in de keuken staat. Samen met zijn vrouw Jacqueline geven ze iedereen een warm welkom. Ik kwam voor de tweede keer en kreeg er zelfs drie zoenen bij :-).

Naast het fijne gevoel zijn deze twee lieve mensen echte pro’s. James weet goed hoe hij een groep kan enthousiasmeren om lekker aan het koken te gaan. Zijn uitleg is duidelijk en vooral voor iedereen te begrijpen. Zijn recepten zijn zo uitgeschreven dat een ieder het stap voor stap kan volgen en het ook thuis net zo kan maken.
Dat is super fijn. Je hebt geen extra notitieblok nodig om tijdens de workshop informatie op te schrijven. Je kunt je volledig richten op het koken, de gezelligheid met de andere “chef,s” en er is zelfs tijd voor een lekker drankje.
Kookworkshop Indisch | Kookstudie Eemnes1 Kookworkshop Indisch | Kookstudie Eemnes9

Jacqueline zorgt ervoor dat iedereen steeds wel genoeg drinkt. 😉
Zorgt ervoor dat iedereen aan de gang kan, wijst je op de materialen die je nodig hebt, ondersteunt James waar nodig. Maar deze dame weet ook alles van de gerechten. Als je haar een vraag stelt over een recept dan geeft ze feilloos antwoord op al je vragen. Ze is echt een aanvulling bij de workshop.  En een echte gezelligerd.
Kookworkshop Indisch | Kookstudie Eemnes3 Kookworkshop Indisch | Kookstudie Eemnes6

James verstaat zijn vak. Hij geeft steeds tips om bijvoorbeeld op de meest efficiënte wijze knoflook en ui te snijden. Of hoe je op een “schone” manier je bloemkool ontleed zonder je hele keuken onder de rommel komt te zitten. Dat is fijn!
Tips zijn altijd welkom. Daarnaast houdt deze man van pittig!
Als eerste gaan we aan de slag met de beruchte basis boemboe die de basis geeft voor ieder gerecht. Bij het maken van deze boemboe gaan er maar liefst 12 (dat was het code getal van deze workshop) rode pepers die we allemaal wel kennen in, daarnaast 12 rawits, dat zijn kleinere rode pepers, veel pittiger ook, een paar scheppen sambal en nog wat andere specerijen in. Zie hier het volledige recept.
Je denkt misschien “waar is al die hitte voor nodig”? Nou, geloof mij, het is heerlijk!
Ondanks alle pit die in de gerechten gebruikt wordt blijft ieder gerecht een eigen smaak houden. En weet James heel goed dat deze boemboe een topper is.
Deze boemboe kun je maanden in de koelkast bewaren. Zorg er dan voor dat het goedje altijd onder de olie staat en je de randjes van de pot, aan de binnenkant, goed schoon houdt. Ik weet zeker dat je bij je volgende wokgerecht eerst een schep van deze boemboe in de pan gooit :-).
Kookworkshop Indisch | Kookstudie Eemnes7 Kookworkshop Indisch | Kookstudie Eemnes8

Als alle gerechten zo goed als klaar zijn, wordt er door nog wat andere lieve mensen die James en Jacqueline helpen schoongemaakt. Die overigens tijdens de workshop ook druk bezig zijn om onze rommel af te wassen en de boel om ons heen schoon houden. Deze keer waren dat de broer en zus van James. Zijn zus, wat een leukerd! Gelachen met deze vrouw.

Alle gerechten worden uitgestald en we kunnen opscheppen. Er is een mooie lange tafel gedekt waar we met zn allen kunnen genieten van de heerlijke gerechten. Tijdens de workshop kun je onbeperkt drankjes nuttigen. Tijdens het koken heb ik het bij water gehouden. Tijdens het diner werd het tijd voor en koud biertje. NA twee keer opscheppen was het voor mij genoeg.

Het was weer een super gezellige en leerzame workshop. Leuke diverse mensen ontmoet en het eten was weer fantastisch!
Dus mensen, boek die Indische Workshop zo snel je kunt. Het is een AANRADER!
Iedere eerste zaterdag van de maand van van 13.00 uur tot ongeveer 16.00 uur.
James geeft een reminder via Facebook. Volg hier Kookstudio Eemnes.
Kookworkshop Indisch | Kookstudie Eemnes2

Vlaams friteshuis ‘van Gogh’ | Amersfoort

Vlaams friteshuis 'van Gogh' | Amersfoort
Het is vrijdagmiddag en mijn werkdag zit erop. Ik stap de auto in, zet mijn zonnebril op en laat een lekker muziekje uit de speakers komen. Blij dat het weekend begonnen is.
Onderweg rammelt mijn buik er lustig op los. Ja, friet daar heb ik zin in!

De beste frieten eet je bij Vlaams Friteshuis ‘van Gogh’ in Amersfoort.
Wij eten vrij weinig friet. Maar als we dan wat gaan halen gaan we altijd naar Vlaams Friteshuis ‘van Gogh. De frites worden gemaakt van Bintjes en Frieslanders, maar ook andere soorten. De piepers worden wekelijks vers geleverd door Aardappelhandel John van der Kroon uit Oostzaan.

Hun verse frites bakken ze in verantwoorde schone olie.  Ze bakken de frites voor op 140 graden en laten de frites dan even afkoelen. Daarna bakken ze de frites af op 175 graden.
Lekker bruin en krokant. Met schil. Zo lekker.

En dan de mayonaise…
Echte frites met is een frites met Vlaamse mayonaise. Een eerlijke saus met raapolie, eigeel, mosterd, azijn en een snufje zout. Super lekker.

En wat het helemaal afmaakt is de rood met witgelakte puntzak.
Een hemels zakje frites. Ben je in Amersfoort ga dan zo’n lekker zak halen.
Ik weet zeker dat je verkocht bent.

Zie ook: http://vangoghfrites.nl

 

SEM Sla en Meer

Saladebar4
Sinds mei dit jaar is SEM Sla en Meer geopend aan de Korte Gracht 6 in Amersfoort. Een saladebar. Wat een feest!
Je kunt er naar hartelust heerlijke salades samenstellen, broodjes eten, de lekkerste gezonde taartjes smullen, smoothies laten maken, hartverwarmende soepen slurpen en de koffie en thee is ook top!

Wat ook heel erg fijn is, je kunt alles ook to-go bestellen. Super handig voor als je een drukke dag hebt en toch gezond en gevarieerd wilt eten.

Mijn salade bestond uit, spinazie, zongedroogde tomaat, bieten, wortel, linzen, een halve avocado, gemengde kiemen en een balsamico dressing.
Je krijg ruim voldoende voor een lunch. Als avondmaal zou ik er een soepje bij nemen.
Dus ben je in Amersfoort, neem dan even een kijkje bij SEM Sla en Meer.
Saladebar6 Saladebar3 Saladebar2 Saladebar5 Saladebar7kopie Saladebar1

 


Bulgur, wat is dat?

Bulgur

Bulgur (ook: burghul of boergoel) is een graanproduct gemaakt van verschillende soorten tarwe, maar meestal van durum (harde tarwe). De tarwekorrels worden eerst gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen of gebroken.

Bulgur wordt vooral gebruikt in de Turkse, Indiase en mediterrane keuken. Het heeft een licht notige smaak.

Bulgur wordt gebruikt in pilav, soepen, gebak en brood en als vulling. De bekendste toepassing van bulgur is echter in taboulé en kibbeh. De hoge voedingswaarde maakt het een goede vervanger voor rijst of couscous. In India wordt het ook gebruikt als ontbijtgraan, bereid met melk en suiker.

Bron: Wikipedia


Teff, wat is dat?

Teff_meel_LR

Teff (Eragrostis tef, synoniem: Eragrostis abyssinica) of Abessijns liefdegras is een gewas uit het geslacht van de liefdegrassen (Eragrostis) die deel uitmaken van de grassenfamilie (Poaceae).
Het duizendkorrelgewicht is 0,3-0,4 g; van teff wegen 150 korrels even veel als een tarwekorrel. In Nederland is het gewas in 2001 voor het eerst commercieel verbouwd en in 2004 werd in Nederland reeds 620 hectare teff geteeld.

De oorsprong van teff ligt waarschijnlijk in Ethiopië. Het oudst zijn vondsten in Egyptische piramiden van 5500 jaar oud.

Het gewas wordt tot 160 cm lang. De stengels zijn dun, waardoor het gewas makkelijk legert (gaat liggen). De graanvruchten zijn zeer klein (ter grootte van suikerkorrels), maar elke halm draagt er zo veel van dat de plantjes tegen de oogsttijd krom gaan hangen onder het gewicht.

 In Ethiopië worden de zaden na de oogst drie dagen ondergronds gefermenteerd en dan als een soort zuurdeeg tot platte koeken verwerkt. Ook maakt men er pap van en een soort bier. De opbrengst van de in Nederland verbouwde teff is vooralsnog laag: circa 700 kg per ha. Hoewel teff gluten bevat is het wel geschikt voor mensen met coeliakie (glutenintolerantie), aangezien het niet de schadelijke glutenfractie bevat. Daarnaast bevat teff veel meer langzaam verteerbare, complexe koolhydraten dan andere granen[bron?]. Hierdoor houdt men na het eten van teff veel langer een gevoel van verzadiging. Ook bevat teff veel meer calcium dan andere graansoorten[bron?], veel ijzer, dat in tegenstelling tot ijzer uit andere granen goed wordt opgenomen in het lichaam[bron?]en relatief veel voedingsvezels. Deze eigenschappen maken teff een interessant product voor ouderen, voor veganisten en voor duursporters. De Ethiopische atleten Haile Gebrselassie en Kenenisa Bekele schrijven hun successen toe aan het eten van teff.

Doordat de korrels van teff zo klein zijn, is het niet mogelijk ze te pellen voordat ze gemalen worden. Teffmeel is dus altijd volkorenmeel, wat betekent dat het rijk is aan voedingsvezels. Teffmeel kan op dezelfde manier worden verwerkt als tarwemeel. Teff is het hoofdingrediënt voor injera, de platte koek die het basisvoedsel vormt in grote delen van Ethiopië en aangrenzende streken.

Kortom, het bevat veel voedingsvezels wat zorgt voor een langer vol gevoel. Het is een fijn meel waar goed mee te werken is. Proberen dus!

Bron: Wikipedia


 Foodhallen Amsterdam

Lees hier een stuk over de Foodhallen waar ik voor Interior Junkie ben geweest.

Foodhallen


Super foods

Ik kwam een interessant stuk tegen over superfoods, zin of onzin?

Foodness

 


High tea Kasteel Amerongen

IMG_20150620_142358_LR

Vandaag mocht ik samen met mijn moeder genieten van een heerlijke biologische high tea in het kasteel café van Kasteel Amerongen. Naast de prachtige omgeving buiten, ziet het er binnen ook erg stijlvol uit. Er heerst een fijne sfeer. Het was een gevarieerde high tea met hartige hapjes zoals een sandwich met ei, sandwich boerenham mosterd, hartig taartje wortel met prei, wraps gerookte zalm met roomkaas, brownies, cupcakes, bonbon met witte chocolade, petit four, scones met jam en clotted cream. En als afsluiter vers fruit met griekse yoghurt. Dat alles met heerlijke biologische thee van Simon Levelt.

Conclusie: een fijne plek om na een flinke wandeling binnen te lopen en te genieten van een lunch, high tea of een kop koffie.
Aanrader!

IMG_20150620_144924_LRIMG_20150620_140145_LRIMG_20150620_135800_LRIMG_20150620_135633_LRIMG_20150620_135104_LRIMG_20150620_135040_LRIMG_20150620_135048_LR

No Comments

Leave a Reply