Lunch, Recepten

Quinoa Sushi

Quinoa_Sushi
Quinoa wat is dat nou eigenlijk?

Quinoa of gierstmelde (Chenopodium quinoa) is een eenjarige plant uit de amarantenfamilie(Amaranthaceae). De soort komt als adventief voor in Nederland. Quinoa komt van nature voor in Zuid-Amerika. De gecultiveerde variant vormt op dit continent al lange tijd een belangrijke voedselbron. Quinoa wordt in het Nederlands op verschillende manieren uitgesproken: letterlijk: kie-no-a, meer Engels: kie-no-wah, meer Spaans: kien-wah, of naar het oorspronkelijke Quecha kie-noewa.

De zaden dienen vooral in Zuid-Amerika als voedselbron. Ofschoon de plant niet behoort tot de granen, worden de zaden op een vergelijkbare manier bereid en geconsumeerd, meestal net zoals rijst of couscous. De laatste jaren wordt het gerecht in menig restaurant op de kaart gezet, zeker in vegetarische eethuizen, maar ook in de meer modieuze restaurants.
Ook wordt er alcoholische drank van gemaakt. De as van de stengels wordt vaak samen met de bladeren van de coca vermengd om op te kauwen.
Bron: Wikipedia

Ik vind het een lekker product om mee af te wisselen. Quinoa is lekker om als salade te eten, zowel koud als warm. Ik maakte er nu quinoa sushi van. Je kunt er heel veel soorten groenten voor gebruiken. Kies wat jij lekker vind.

Ingrediënten voor ongeveer 4 rollen:
150 gram quinoa
4-5 nori vellen
1 avocado
1 paprika
een halve komkommer
1 wortel
1 bosui
Tamari (glutenvrije sojasaus)
Optioneel: hennepzaad en sesamzaad als topping

Bereiding:
Kook de quinoa volgens de verpakking gaar en laat afkoelen.
Snijd de avocado en stukjes en prak deze fijn. Meng met de afgekoelde quinoa.
Quinoa_Sushi3
Snijd de wortel, komkommer, bosui en paprika in dunne reepjes.
Leg twee cm van de onderkant een strook quinoa van 5 cm leg daar wat groenten op en rol het geheel op, plak vast door aan het einde het norivel nat te maken met water.
Quinoa_Sushi4
Snijd uit iedere rol ongeveer 6 – 8 plakjes.
Ik heb voor extra smaak een bakje gevuld met at sesamzaad en hennepzaad en daar de gesneden sushi rolletjes in gedipt.

Enjoy!

Laat het mij vooral weten via Instagram of  Facebook  met de hashtag #elliciousfood als je dit gemaakt hebt. Vind ik leuk!
Quinoa_Sushi2

Previous Post Next Post

You Might Also Like