Recepten, Tapas / Bijgerechten

Risotto met bloemkool

Risotto1

Risotto is een rijstgerecht uit het noorden van Italië. De rijst wordt in bouillon gekookt en tijdens het koken worden andere ingrediënten toegevoegd. Het woord risotto is afkomstig van het Italiaanse riso dat ‘rijst’ betekent, met het achtervoegsel otto en betekent iets als ‘rijstpannetje’.

Risotto lijkt misschien lastig te maken, maar dat valt erg mee. Het is meer zaak van er even bij blijven.
Zorgen dat het niet droog kookt. Het is een makkelijk gerecht dat erg smaakvol is ook vanwege de witte wijn die erin gaat. En je kunt er vele soorten groenten aan toevoegen. Ik heb gekozen voor risotto met bloemkool.
Zelfs mijn zoon van 6 maanden vond het super lekker!

Ingrediënten voor 4 personen:
2 groentebouillontabletten
5 el olijfolie
2 sjalotjes (fijngesnipperd)
2 teentjes knoflook
300 g risottorijst
200 ml droge witte wijn
25 g boter
75 g Grana Padano ((kaas), geraspt
300 g bloemkoolroosjes (klein)
2 trosjes tomaatjes

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg de trostomaatjes in een oven schaal en besprenkel met olijfolie. Zet in de oven.
Snijd de bloemkool in klein roosjes. Vul een pan met water en voeg de bloemkool toe.
Kook de bloemkool gaar.
Breng in een pan 1 1/4 liter water aan de kook en los de bouillontabletten erin op. Houd de bouillon op een zacht vuur tegen de kook aan.
Verhit intussen 2 el olie in een hapjespan of kleine braadpan. Fruit hierin de sjalotjes in 4 min. zachtjes glazig. Voeg de knoflook toe en fruit samen nog zachtjes 3 minuten. Voeg de rijst toe en bak de korrels al roerend 1 min. mee.
Schenk de wijn in de pan en breng alles al roerend aan de kook. Laat alles zachtjes koken tot de wijn door de rijst is opgenomen.
Voeg een soeplepel bouillon toe en laat de rijst weer zachtjes koken tot het vocht is opgenomen. Herhaal dit toevoegen van de bouillon tot alle bouillon gebruikt is. Dit duurt ca. 20 minuten. Proef of de rijstkorrels zacht zijn, maar nog wel een lekkere beet hebben. Zijn de korrels nog iets te hard, kook de rijst dan nog zachtjes enkele minuten.
Neem de pan van het vuur en roer de boter, kaas en naar smaak peper erdoor. Leg een deksel op de pan en laat de risotto nog 3 min. staan.
Schep de risotto op en mooi bord, schep de bloemkool er bovenop. Rasp er nog wat kaas overheen.
Leg de tomaatjes ernaast.

Eventueel kan er nog een groene salade bij.

Enjoy!
Tomaatjes

Laat het mij vooral weten via Instagram of  Facebook  met de hashtag #elliciousfood als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Previous Post Next Post

You Might Also Like