Brood, Recepten

Rozijnenbrood met spijs

Krentenbrood met spijs1
Rozijnenbrood blijft bij mij een favoriet brood. Zeker als het vers is met wat roomboter erop.
Ik maakte nu een variant met amandelspijs met citroen erin.
Nou, deze variant werd erg gewaardeerd oude paastafel. Ik geef toe dat ik vergeten was een foto te maken van het hele brood. Gelukkig kon ik nog één plakje redden. 🙂

Ingrediënten:
100 gram boter
100 gram palmsuiker
200 gram rozijnen
200 gram gedroogde abrikozen
500 gram speltmeel
1 tl kaneel
2 tl kardemom
Sap en rasp van een sinaasappel
Snuf zout
14 gram gist (2 zakjes)
200 ml warm water
Portie amandelspijs met citroen

Bereiding:
Snijd de abrikozen in kleine stukjes.
Smelt de boter en mix met de suiker.
Voeg het meel, kaneel, kardemom, sinaasappelsap, rasp en water toe.
Kneed alles goed door elkaar  tot een soepel deeg. Doe dit minimaal 10 minuten. Het deeg voelt dan lekker warm.
Voeg nu de rozijnen en abrikozen toe, kneed nog 5 minuten zodat het goed gemixt is.
Leg het deeg in een schone ingevette kom en bedek met huishoudfolie.
Zet op een warme plek weg om het deeg te laten rijzen.
Laat het deeg een uur rijzen.

Neem het deeg uit de kom en kneed kort door.
Maak van het deeg een platte ovaal.
Neem het amandelspijs en maak er een lange sliert van.
Leg het ongeveer op 5 cm van de onderrand op het deeg.
Feeststol3
Vouw het deeg dicht en maak er een mooi gevormd brood van.
Leg het brood op een bakpapier beklede bakplaat met wat plasticfolie.
Laat nog een half uurtje rijzen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bak het krentenbrood in het midden van de oven gedurende 25 – 30 minuten goudbruin op 180 graden. Verlaag dan de temperatuur naar 160 graden en zet hem nog eens 10 – 15 minuten in de oven.

Smelt wat boter in een pannetje. Bestrijk het brood hiermee en bepoeder met poedersuiker.

Enjoy!

Laat het mij vooral weten via Instagram of  Facebook  met de hashtag #elliciousfood als je dit gemaakt hebt. Vind ik leuk!

Previous Post Next Post

You Might Also Like