Hoofdgerechten, Recepten, Soepen

Soto Ayam van James

SotoAyam
In november 2015, heb ik samen met mijn vader een kookworkshop Indisch koken bijgewoond onder leiding van James Andriesse bij Kookstudio Amersfoort/Eemnees. Daar hebben we samen met 14 anderen 7 heerlijke gerechten bereid en uiteraard ook opgegeten.
Eén van mijn favorieten is deze Soto Ayam ofwel Indische kippensoep.
Het is een pittig soepje vanwege de basis boemboe die erin zit.
Je kunt deze boemboe ook weglaten, dan smaakt de soep nog steeds heerlijk.

Heb je ook zin in een super inspirerende Kookworkshop Indisch koken van James Andriesse? Lees dan hier mijn artikel, voor extra inspiratie.

Ingrediënten:
1 Stevige, vette kip in stukken
3 bouillonblokjes, verkruimeld of poeder.
4 Eetlepels basis boemboe
2 el. ketoembar
1 el. djinten
1 el. koenjit
2 Uien
3 lomboks, in schijfjes
4 tenen knoflook in schijfjes
1 Stukje trassie/schepje garnalenpasta
4 schijven gember en Laos (galanga).
3 Stengels sereh
6 limoenblaadjes
2 el goela djawa of rietsuiker
1 Pakje soe-oen (200 gram) geweekt in kokend water
5 hardgekookte eieren in stukjes.
2 Grote preien in halve ringen
500 gram taugé
1 bosje selderij, gesneden.
4 Eetlepels plantaardige olie om de boemboe aan te fruiten

Bereiding:
Trek bouillon van de kip in ruim kokend water met wat zout.

Schep het schuim van de bouillon en voeg sereh, laos, gember, limoenblad
en bouillonblokjes toe.

In een koekenpan de ui, knoflook en pepers fruiten en de ketoembar, djinten
en de koenjit erbij.

Voeg een schep bouillon toe zodat de smaken uit de koekenpan loskomen.

Doe vervolgens alles in de pan bij de bouillon, haal de kip eruit en laat afkoelen.

Vervolgens de kip in stukjes plukken en terug in de pan met de Goela Djawa/suiker.

Doe de prei, soe-oen, de eieren en de taugé erbij en laat aan de kook komen en proef op smaak.

Als het kookt, de selderij erbij doen, goed doorroeren en het vuur uitzetten.

Serveren met gebakken uitjes en eventueel een schep rijst en “Sambal Ketjap”**

** 200 ml. ketjap, 50 ml. azijn, 6 rawits fijngesneden en 1 gesnipperd uitje goed mengen.

Enjoy!

Laat het mij vooral weten via Instagram of  Facebook  met de hashtag #elliciousfood als je dit gemaakt hebt. Vind ik leuk

Voor deze soep gebruikte ik deze fijne mooie soeppan van Relance

Previous Post Next Post

You Might Also Like