Brood, Recepten

Spelt focaccia met olijven

Focacia_met_olijven
Ik ben een brood gek. Ik kan het niet missen. Ik eet niet iedere dag brood maar als ik het eet moet het goed brood zijn. Geen saai volkoren boterhammetje met saaie korst.
Robuust brood met korsten die je flink moet kauwen om weg te krijgen zijn mijn favoriet. Heerlijk!
Als ik soep maak moet daar ook een lekker ambachtelijk brood bij. Ik maak het niet altijd zelf maar het is wel zo leuk om te doen. En ben altijd weer trots als het brood prachtig uit de oven komt en dan ook nog heerlijk smaakt met een krokante korst en zachte binnenkant. Zit al te watertanden terwijl ik het typ. 🙂

Ingrediënten:

500 gram speltbloem
Snuf zout
1 zakje gedroogde gist (7 gram)
350 ml warm water
90 ml olijfolie + 3 eetl. extra
125 gram olijven
1 tl. grof zeezout

Bereiding:
Neem een grote kom, gooi het gist in de kom, daarbij de bloem, volkorenbloem, snuf zout, olijfolie en warm water.
Kneed het deeg nu 10 minuten goed door totdat je een elastisch deeg krijgt.
Vet een schone kom in en leg het deeg erin. Dek af met plasticfolie.
Laat het anderhalf uur rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
Kneed het deeg nog een minuutje goed door.
Rol het deeg uit tot een ovale plak ter grootte van je bakplaat.
Leg het deeg op een bakpapier beklede bakplaat.
Druk kuiltjes in het deeg, zo om de 3 cm. Verdeel de olijven erover.
Besmeer met wat olijfolie en strooi er zeezout over.

Laat het deeg nog een half uurtje rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak het brood in 30minuten bruin en gaar.
Haal het brood uit de oven. Smeer in met wat olijfolie en leg er een schone theedoek over.
Zo wordt de korst weer lekker zacht, wil je dat niet dan gewoon zo laten.

Enjoy!

Laat het mij vooral weten via Instagram of  Facebook  met de hashtag #elliciousfood als je dit gemaakt hebt. Vind ik leuk!

Previous Post Next Post

You Might Also Like